Jagtprøve

Jagtprøve


Skriftlig del af jagtprøven


Den skriftlige del af jagtprøven består af 40 spørgsmål, hvor man skal svare korrekt på mindst 36 for at bestå. Prøvetiden er på 30 minutter. Kravene er defineret i "Retningslinjer for hvilke spørgsmål der stilles i den skriftlige jagtprøve" (find filen øverst i højre side). Se desuden "Jagtprøveinstruksen for jagtprøvesagkyndige".


Praktisk del af jagtprøven

Det er en forudsætning for at aflægge den praktiske del af jagtprøven, at den skriftlige del er bestået. Under den praktiske prøve testes aspiranten i sikker våbenbetjening, herunder ved færdsel i terræn, afstandsbedømmelse af seks vildtfigurer (fem ud af seks skal være korrekt) og korrekt skydeteknik, herunder afgivelse af skud til fire lerduer. Kravene til den praktiske prøve er defineret i "Jagtprøveinstruksen for jagtprøvesagkyndige".


Tilmelding

Du skal tilmelde dig et jagttegnskursus, hvorefter jagttegnskursuslæreren oplyser Miljøstyrelsen om, at du ønsker at gå op til jagtprøven. Når din jagttegnskursuslærer har registreret, at du har gennemført det obligatoriske jagttegnskursus, kan du betale for og tilmelde dig jagtprøven på portalen Mit jagttegn. Det kræver NemID at logge på Mit jagttegn, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at anskaffe dig NemID i god tid.

Brug af tolk til den skriftlige del af jagtprøven

Det er muligt, at medbringe tolk til den skriftlige del af jagtprøven. Forud for hver prøvesæson offentliggøres 2 prøvedatoer, hvor jagtprøven kan aflægges med brug af tolk.


Forberedelse

Som jagtprøveaspirant er der nogle vigtige ting, du skal huske, før du kan gå op til jagtprøve. Du kan finde en "Huskeliste til jagtprøven".

Omkring 6.000 personer tilmelder sig hvert år jagtprøver. Langt de fleste har taget et jagttegnskursus, der arrangeres af aftenskoler og oplysningsforbund. Man kan også gennemføre jagttegnskurset selvstændigt. Dette forudsætter, at du modtager det obligatoriske undervisningsforløb af en godkendt jagttegnskursuslærer, som herefter indstiller dig til jagtprøven. Du kan læse mere om kravene til jagttegnsundervisningen i "Vejledning til jagttegnsundervisning" og jagtprøvens spørgsmål i "Retningslinjer for hvilke spørgsmål der stilles i den skriftlige jagtprøve" (find filerne øverst i højre side).


Selvom der gennem året løbende kan ske ændringer i lovgivningen, skal man ikke være bekymret for jagtprøvens pensum. Det er sådan, at ændringer i lovgivningen, som er foretaget frem til 1. juli, tidligst kan fremgå af spørgsmål til jagtprøven den efterfølgende forårssæson. Lovændringer efter den 1. juli kan tidligst fremgå af spørgsmål til jagtprøven til forårssæson, som ligger ca. 1½ år efter. Med baggrund i dette kan der til enhver tid undervises i gældende lovgivning.


Miljøstyrelsen holder hvert år et møde med Jagttegnslærerforeningen i Danmark og udbydere af undervisningsmateriale (Danmarks Jægerforbund, Jagtquiz og Institut for jagt) for at kvalitetssikre jagtprøvens skriftlige del. Miljøstyrelsen udarbejder alene jagtprøvens spørgsmål i henhold til vejledningen og er ikke ansvarlig for indholdet i det udbudte undervisningsmateriale. For yderligere information om det udbudte undervisningsmateriale henvises til nedenstående:


www.jagtprøven.dk

www.institutforjagt.dk/

www.jagtquiz.dk


Du kan også læse mere om jagttegnslærerforeningen her:

www.jagttegnslaererforeningenidanmark.dk 


Eller om Danmarks Jægerforbund:

www.jaegerforbundet.dk



Find bekendtgørelse om jagttegn her:

http://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/1009



Haglskydeprøve


Har du taget jagttegn i 2014 eller senere, skal du bestå en haglskydeprøve, før du må gå på jagt med glatløbet haglgevær. Man kan tilmelde sig en haglskydeprøve, når man har bestået jagtprøven. Haglskydeprøver afholdes af Danmarks Jægerforbund for Miljøstyrelsen.


Før prøven

Skal du indbetale et prøvegebyr på 200,00 kroner og tilmelde dig en haglskydeprøve. Betaling og tilmelding sker på Mit jagttegn.

Du kan læse mere i "Huskeliste til haglskydeprøven", som du kan finde på filoversigten øverst i højre side.


Til prøven

Til prøven skal du fremvise gyldigt jagttegn og fotolegitimation, medbringe våben og den fornødne flugtskydningsammunition. Det vil sige patroner med haglstørrelse 7 - 9 og en haglladning på maksimalt 28 gram. Yderligere oplysninger om haglskydeprøven fås hos Danmarks Jægerforbund på tlf.: 88 88 75 00.


For at bestå prøven

For at bestå haglskydeprøven skal der afgives skud til seks højreduer, seks venstreduer og seks bagduer. For at bestå skal to lerduer i hver kategori rammes. Der må maksimalt anvendes 18 patroner til prøven. Nærmere detaljer om den praktiske prøve er defineret i "Instruks for haglskydeprøve" (find filen øverst i højre side).



Riffelprøve


For at måtte gå på jagt med riffel i Danmark skal man på sit jagttegn have en påtegning om, at riffeljagt er tilladt, eller at riffelprøven er bestået. Man kan tilmelde sig en riffelprøve, når man har bestået jagtprøven. Riffelprøven afholdes af Danmarks Jægerforbund for Miljøstyrelsen.


Fra 1. juli 2020 er det indført, at første gang man aflægger riffelprøve, skal man forud for prøven gennemføre et obligtorisk riffelskydeforløb. Læs evt. "Instruks for obligatorisk riffelskydeforløb" for nærmere information (find filen øverst til højre).

Med et gyldigt jagttegn kan man efter våbenlovgivningen få våbentilladelse til at købe en jagtriffel. Hvis man ikke fornyer sit jagttegn, så bortfalder forudsætningen for at have våbentilladelse til en jagtriffel. Våbentilladelsen kan i så fald tilbagekaldes af Politiet. 


Før prøven

  • Skal du betale prøvegebyret på 135 kr. og tilmelde dig en riffelprøve. Betaling og tilmelding sker på Mit jagttegn.
  • Skal du sikre dig, at din våbentilladelse er i orden (nummer på våben og våbentilladelse skal stemme overens).
  • Skal du gennemføre et obligatorisk riffelskydeforløb, såfremt det er første gang, du aflægger riffelprøve. Find "Blanket til obligatorisk riffelskydeforløb" øverst i højre side.

Du kan læse mere i "Huskeliste til riffelprøven", og du kan med fordel også læse "Instruks for riffelprøve".

Her kan du se en video om alt fra køb af riffel til, hvordan en riffeljagt foregår: Video om riffeljagt

Yderligere oplysninger om afholdelsen af riffelprøver fås hos Danmarks Jægerforbund på tlf.: 88 88 75 00, samt på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside: jaegerforbundet.dk


Til prøven

  • Skal du forevise gyldigt jagttegn og fotolegitimation.
  • Skal du medbringe det våben (med våbentilladelse), prøven ønskes aflagt med, og den fornødne ammunition samt eventuelle hjælpemidler. Det medbragte våben og ammunition skal opfylde kravene til jagt på råvildt jf. Bekendtgørelse om skydevåben og ammunition, der må anvendes til jagt m.v. Prøven kan kun aflægges med et våben, du har våbentilladelse eller bæretilladelse til.
  • Bemærk: Hvis det er første gang, at du aflægger riffelprøve, skal du medbringe dokumentation for gennemført obligatorisk riffelskydeforløb.


For at bestå prøven

For at bestå riffelprøven skal aspiranten i valgfri skydestilling i løbet af højst fem minutter fra en afstand af 100 meter placere fem ud af seks skud inden for en cirkel med en diameter på 20 centimeter. I forbindelse med skudafgivelsen må der anvendes lovligt optisk sigtemiddel, der er monteret på riflen, og hjælpemidler, der kan medbringes og anvendes under praktisk jagt, herunder skydestok og jagtstol. 



Buejagtprøve


For at måtte gå på buejagt i Danmark skal man have bestået buejagtprøven. Består man buejagtprøven, har man ret til at gå på buejagt i de følgende fem hele jagtår med den type bue, prøven er bestået med. Miljøstyrelsen varsler buejægere, der skal have fornyet deres buejagtberettigelse 3 måneder inden buejagtberettigelsen udløber.


Før prøven

Før man kan gå til buejagtprøve, skal man være berettiget til at gå på jagt med haglgevær

Har man bestået jagtprøven tidligere end 1. januar 2014, kan man blive indberettet til buejagtprøven. Med en jagtprøve bestået efter 1. januar 2014, skal haglskydeprøven også være bestået, inden man kan blive indberettet til buejagtprøven.

Desuden skal man være indberettet til buejagtprøven af en buejagtkursuslærer. Buejagtkursuslæreren underviser på det obligatoriske buejagtkursus, der skal være gennemført for at aflægge buejagtprøven. Buejagtkursuslærerne er en del af Foreningen af Danske Buejægere (FADB).

Læs mere om foreningen og buejagtkurserne på hjemmesiden: www.FADB.dk


Tilmelding og betaling

Når man er blevet indberettet som aspirant til buejagtprøven kan man tilmelde sig buejagtprøven, ved at betale et prøvegebyr og foretage en tilmelding på Mit jagttegn. Hvis man betaler rettidigt, men ikke tilmelder sig, bliver man automatisk tildelt en prøvedato. Prøvedatoen fremgår af Mit jagttegn.

Se ”Datoer for buejagtprøver” for blandt andet frister for betaling og valg af prøvedag.


Buejagtprøvens indhold 

Buejagtprøven består af en skriftlig og en praktisk del.

Den skriftlige prøve består af 20 spørgsmål, der besvares ved afkrydsning. Når den skriftlige prøve er bestået, kan man aflægge den praktiske prøve. Ved den praktiske prøve skal man ramme træfområdet på mindst 5 af 6 vildtfigurer.

Som aspirant er der nogle ting, du skal vide, før du kan gå op til buejagtprøven. Du kan læse mere i "Huskeliste til buejagtprøve" og "Instruks for buejagtprøvesagkyndige".


Forlængelse af buejagtberettigelse

Når du har bestået buejagtprøven, har du ret til at gå på buejagt i de følgende 5 jagtår. Buejagtberettigelsen vil fremgå af dit jagttegn i den periode.

3 måneder inden buejagtberettigelsen udløber vil Miljøstyrelsen varsle udløbet, og dermed behovet for aflæggelse af en praktisk prøve, hvis man fortsat ønsker at kunne gå på buejagt. Man vil i en 5 årig periode have mulighed for at aflægge den praktiske buejagtprøve, for på den måde at blive berettiget til buejagt igen.

Betaling og tilmelding til den praktisk prøve følger fristerne for betaling og tilmelding for buejagtprøven som fremgår af ”Vigtige datoer for buejagtprøver.